Vylúčenie uchádzača na základe skutočnosti, že uchádzač, resp. jeho zamestnanci majú Korona vírus?

mar 22, 2020
elena, verejné obstarávanie, tender, vzory, uvo, úrad pre verejné obstarávanie, evo, josephine, innovis, eranet, proebiz, aukcia, ezakazky, vylúčenie vo verejnom obstarávaní

Ustanovenie článku 57 smernice 24/2014/EÚ, ktorá tvorí základ zákona č. 343/2015 Z.z., stanovuje, že členské štáty môžu výnimočne ustanoviť výnimku z povinného vylúčenia stanoveného v odsekoch 1 a 2 v prípade nadradených dôvodov týkajúcich sa verejného záujmu, akými sú napríklad verejné zdravie alebo ochrana životného prostredia.

Je teda možné použitím článku 57 ods. 3  smernice 24/2014/EÚ vylúčiť uchádzača z verejného obstarávania s odôvodnením, že samotný uchádzač, resp. jeho zamestnanci majú ochorenie Covid 19, resp. majú nariadenú povinnú karanténu? V článku sa dozviete či, resp. ako sa môže verejný obstarávateľ brániť, aby plnením zákazky nedochádzalo k šíreniu ochorenia Covid 19.

V zmysle smerníc Európskej únie (napr. článok 57 smernice 24/2014/EÚ) členské štáty môžu výnimočne ustanoviť výnimku z povinného vylúčenia stanoveného v odsekoch 1 a 2 v prípade nadradených dôvodov týkajúcich sa verejného záujmu, akými sú napríklad verejné zdravie alebo ochrana životného prostredia.

Článok 57 smernice ako celok upravuje tzv. osobné postavenie, t.j. obsahuje dôvody tzv. povinného vylúčenia uchádzača z verejného obstarávania.

Európske smernice tak umožňujú, aby boli v rámci dôvodov osobného postavenia využité aj v extrémnych prípadoch dôvody ochrany verejného zdravia.

Osobné postavenie podľa zákona č. 343/2015 Z.z. o verejnom obstarávaní a opatrenia na ochranu verejného zdravia

Bohužiaľ, slovenský zákon o verejnom obstarávaní neobsahuje v rámci dôvodov osobného postavenia (§ 32) možnosť v zmysle článku 57 ods. 3  smernice 24/2014/EÚ vylúčiť uchádzača z verejného obstarávania z dôvodov ochrany verejného zdravia.

Nakoľko ustanovenie § 32 osobného postavenia je tzv. taxatívne, to znamená, že verejný obstarávateľ môže aplikovať len dôvody v ňom uvedené, na základe znenia zákona o verejnom obstarávaní nie je možné vylúčenie uchádzača z dôvodov ochrany verejného zdravia. Ustanovenie článku 57 ods. 3 smernice 24/2014/EÚ vyslovene zakotvuje, že dôvody vylúčenia  z verejného obstarávania na základe ochrany verejného zdravia je možné aplikovať až v prípade, že takéto dôvody sú výslovne stanovené vo vnútroštátnej legislatíve. Nakoľko Slovenská republika v rámci zákona o verejnom obstarávaní nestanovila takúto možnosť, nie je možné, aby verejný obstarávateľ odkázal na článok 57 ods. 3 smernice 24/2014/EÚ a začal vylučovať uchádzačov na základe ochrany verejného zdravia.

Môže sa teda verejný obstarávateľ brániť, aby plnením zákazky nedochádzalo k šíreniu ochorenia Covid 19?

V prvom rade zastávame názor, že v dnešnej situácii, t.j. v čase kedy je kvôli ochrane verejného zdravia vyhlásený núdzový stav, by v prvom rade mali verejní obstarávatelia zvážiť, či trvajú na plnení zákaziek, pri ktorých dochádzka k fyzickému kontaktu.

Ak však verejný obstarávateľ z objektívnych dôvodov potrebuje, aby plnenie zákazky prebehlo v čase mimoriadnych opatrení proti šíreniu Korona vírusu, máme za to, že by mal verejný obstarávateľ zvážiť, či nestanoví prísnejšie podmienky na plnenie zmluvy v rámci dodržiavania hygienických opatrení.

Takéto opatrenie pre zmluvu na zákazku pre dodanie tovaru by mohlo znieť napr. nasledovne:

Hygienické opatrenia

Dodávateľ sa zaväzuje pri plnení predmetu zákazky dodržiavať všetky odporúčania, ktoré uvádza Úrad verejného zdravotníctva v čase plnenia zákazky.

Dodávateľ sa zaväzuje, že všetky predmety, ktoré dodá Objednávateľovi alebo budú inak poskytnuté Objednávateľovi, nebudú kontaminované, t.j. nedostanú sa do styku s kvapôčkovou infekciou. Ak existuje riziko kontaminácie akéhokoľvek predmetu dodávaného Objednávateľovi, Poskytovateľ sa zaväzuje dezinfikovať akýkoľvek takýto predmet pred dodaním a/alebo poskytnutím Objednávateľovi.

Dodávateľ sa zaväzuje minimalizovať osobný styk pri dodaní predmetu zákazky. Ak je to možné, odovzdanie prebehne bezkontaktne. Odovzdanie a prebratie si zmluvné strany potvrdia emailovou formou.

JUDr. Juraj Tkáč

JUDr. Juraj Tkáč